11 tipp, amivel jól érvényesül a minimalista stílus a lakberendezésben

11 tipp, amivel jól érvényesül a minimalista stílus a lakberendezésben

with Nincs hozzászólás

Vajon milyen színekkel és berendezési tárgyakkal érdemes tervezni, ha a vágyunk nem más, mint az, hogy minimalista stílus uralkodjon otthonunk helyiségeiben? Mutatom a legfontosabb lakberendezési szempontokat!

 

Minimalista stílus a lakberendezésben – 11 hasznos tipp

 

 1. A kevesebb több!

A minimalista stílus a harmóniát helyezi fókuszba. A legfontosabb szempont a lakberendezés során az, hogy a légies tereket, a funkcionális tárgyakat, és a letisztult, és időtálló enteriőrt részesítsük előnyben. Ha szeretjük a polcokon látni a kis szobrocskákat, apró színes díszeket és a tengernyi, nyaralásról hozott kiegészítőt, érdemes megfontolni, hogy nekünk való-e a minimalizmus, ugyanis a kettő nincs egymással barátságban.

 

 1. Rend a lelke mindennek!

Bárkivel előfordulhat, hogy szalad a lakás, vasalásra váró ruhakupacok sorakoznak a székeken, az asztal közepén pedig számlák, papírok tornyosulnak. A minimalista stílus szereti a rendezett helyiségeket, így bár néhanapján természetesen belefér egy kis rendetlenség is, alapjában véve akkor kelt kellemes benyomást az otthonunk, ha a minimalizmus ruhakupacok nélkül érvényesülhet.

 1. Tágas, levegős terek

A minimalista stílus igazán térigényes, ezért kicsi alapterületű lakásokban igen nehéz alkalmazni, bár nem lehetetlen. Az üresen hagyott területek nagy hangsúlyt kapnak, legyen szó padlóról, vagy falfelületről.

 

 1. Kerüljük a mintákat!

Ennek a stílusnak nem áll jól, ha a párducmintás kanapé mellé pl. lila, mintás designer tapéta kerül. A pöttyös, csíkos, kockás textíliák jobban passzolnak más lakberendezési stílusokhoz, akárcsak az egész falas festmények, vagy a többszínű szőnyegek.

 1. Óvatosan a színekkel!

A minimalista stílus kedvenc színei a földszínek, a fekete, a fehér, és a szürke. Ez persze nem zárja ki, hogy más színek is helyet kapjanak a lakásban, de érdemes legfeljebb két színnel hangsúlyosan dolgozni. Mondok egy példát. Aki ragaszkodik a pasztellrózsaszín színhez, annak a lakásában egy-egy helyen megjelenhet ez az árnyalat a többségében fehér és bézs színek mellett.

minimalista stílus

 

 1. Elő a természetes fénnyel!

Ha van valami, ami mindenképpen otthonosabbá teszi a minimalista otthonunkat, az a sok fény, méghozzá a természetes fény jelenléte. A világos helyiségek sokkal szellősebbnek és légiesebbnek tűnnek így, ezért a tájolással különösen körültekintőnek kell lenni. Egy jó lakberendező segíthet kiválasztani nekünk, mely helyiség hol kapjon helyet új otthonunkban.

 

 1. A bútorok és tároló elemek kiválasztása

Ahhoz, hogy ne legyenek elől a kisebb-nagyobb díszítőelemek, érdemes megfelelő nagyságú tároló elemeket választanunk, amelyekben minden kényelmesen elfér. A többfunkciós bútorok (pl. szétnyitható asztal és ágy) szintén jó választásnak bizonyulnak majd.

 

 1. A konyha berendezése

A minimalista stílus a konyhában is teret hódíthat, ha ügyelünk arra, hogy elég mély fiókok legyenek a konyhaszekrényben, a háztartási gépek pedig mind beépítettek legyenek. A csempe helyett dönthetünk a rozsdamentes acéllap mellett, a fém anyag és szín egyébként is remekül áll a minimalista lakberendezésnek.

minimalista stílus

 

 1. A fürdőszoba berendezése

A fürdőszobában jól mutat az üvegfallal elválasztott zuhany, és a süllyesztett kád, mellé válasszunk beépített szekrényeket, amelyek elrejtik a számos fürdőszobai holmit. Fontos odafigyelni a textíliák, és a kisebb kiegészítők színére is, ezek ideális esetben illeszkednek a csempe és a fal színéhez.

 

 1. A nappali berendezése

A nappaliban akkor érvényesül igazán a minimalista stílus, ha elég sok az üres tér. Nem kell lemondani a szőnyegekről, de azoknak passzolnia kell a padló és a falak színéhez. Figyeljünk a színek használatára, és arra, hogy a bútorok formája – a színükhöz hasonlóan – elég letisztult legyen.

Nappali lakberendezés

 

 1. Maradhatnak a virágok!

Sokan azért nem mernek a minimalista stílusú lakberendezés mellett dönteni, mert attól tartanak, hogy le kell mondaniuk a virágaikról. Természetesen ez nincs így, az pedig csak tőlünk függ, hogy mennyire vesszük szigorúan a minimalista lakberendezés szempontjait. A virágok barátságosabbá teszik a teret, így – hacsak nem dzsungelt tervezünk telepíteni a nappaliba – nyugodtan maradhatnak.

 

Miben segíthet egy lakberendező?

A minimalizmus viszonylag egyszerű és logikus szabályokra épül a lakberendezésben, ám ahhoz, hogy otthonunk igazán stílusos legyen, a részletekre is nagyon kell ügyelni a színválasztás és a bútorok vásárlása mellett.

Ebben az útvesztőben egy profi lakberendező otthonosan mozog, ezért mindenképpen érdemes kikérni a véleményét, majd a segítségét igénybe venni a lakásfelújítás során.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!