Design tapéta ötletek – Modern lakberendezés, rendhagyó megoldások

Design tapéta ötletek – Modern lakberendezés, rendhagyó megoldások

with Nincs hozzászólás

A tapétázás reneszánszát éli. Modern tapétákkal nem csak magánlakásokban találkozhatunk, de irodákban, rendelőkben, és üzletekben is, ezernyi színben és mintával. A design tapéta ötletek ugródeszkát adhatnak számunkra a lakberendezéshez, hiszen akár egy egész helyiség enteriőrjét is igazíthatjuk az adott tapétához. Nézzük, mit érdemes tudni a design tapétákról!

 

Régi tapéta kontra design tapéta – Hatalmas a különbség!

15-20 évvel ezelőtt szinte nem volt olyan háztartás, ahol egy-egy helyiségben ne tapéta díszítette volna a falat. Az évtizedekkel korábbi tapétaválaszték azonban meglehetősen sablonos volt, ugyanazokkal a színekkel és mintákkal találkozhattunk mindenhol, ám ezeket már azóta – feltételezhetően – mindenki lecserélte. Az ok természetesen az volt, hogy a tapétázás helyett sokkal divatosabb lett a falak festése, és inkább a színekkel játszottak a lakás különböző helyiségeiben.

A régimódi tapéták helyett ma sokkal esztétikusabb változatok kerültek ismét előtérbe, a design tapéta ötletek közül alig-alig lehet kiválasztani a legszebbet, olyan színes a paletta. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő szín és minta mellett döntsünk, érdemes kikérni egy profi lakberendező tanácsát.

 

Design tapéta ötletek – Melyek a legdivatosabb minták?

Mivel a design tapéták új színfoltjai a lakberendezési praktikáknak, célszerű átgondolni, hogy szívesen követnénk-e a trendet, és kipróbálnánk-e a lakás egy pontján a teret hódító nád, selyem, vagy akár bambusz tapétát.

A bőrhatású, kövekkel kirakott vagy akár geometriai minták éppoly népszerűek, mint a levélminták, és a vintage hatású színek. A design tapéta ötletek közül nem maradhat ki a kopottas hatású és az egészen sötét, fekete tapéta sem, ezeket úgy érdemes alkalmazni, hogy ne uralkodjanak egy helyiségen, csak emeljék ki a bútorokat, kiegészítőket.

 

 

Tipp! Gyerekszobába is választhatunk bátran mintás tapétát, egy dinoszauruszos, léghajós, vagy bolygós minta például sokkal izgalmasabbá varázsolhatja az összképet. Kislány szobába a hercegnős, macis, és pöttyös minta igazi jolly joker lehet.

 

Hogyan válasszuk ki a számunkra tökéletes tapétát?

Mielőtt személyesen vagy online lecsapnánk a lehető legszebb tapétára, célszerű átgondolni, hogy milyen szempontokat kell szem előtt tartanunk. A design tapéta ötletek ugyanis mit sem érnek, ha nem felelnek meg a praktikus szempontoknak. A legfontosabb tudnivalók:

  • Gondoljuk át, mekkora a tér, ahová a tapéta kerülne
  • Milyen stílusúak a bútorok, és kiegészítők, milyen színek dominálnak
  • Milyen az adott helyiség tájolása
  • Szeretnénk-e játszani a mintákkal (pl. optikailag tágítani a teret)
  • Milyen szerepet tölt be a helyiség
  • Vízálló tapétára lesz-e a szükségünk
  • Milyen a tapéta fedése, hőszigetelő hatása van-e, milyen hosszú az élettartama

 

design tapéta ötletek

 

Design tapéta árak – Hogyan számoljunk?

A design tapétákkal kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy domináns színviláguk és mintaviláguk miatt általában már magukban is látványos díszítőelemek, tehát nem ajánlott az egész helyiségben alkalmazni őket. Amennyiben egy, vagy két falfelületen jelennek meg, értelemszerűen kevesebb anyagra lesz szükségünk.

A design tapéták, ahogyan a falfestékek is, különböző árakon mozognak. A tekercsek ára általában párezer forintnál kezdődik, de a kiváló minőségű, különleges design tapéta ötletek sokszor több tízezer, esetleg százezer forintba is kerülhetnek.

 

Tipp! Ahhoz, hogy kiszámoljuk, mennyi tapétára lesz szükségünk, tudnunk kell a falak méreteit, az ablakok és ajtók számát, illetve azok méreteit. Ha nem vagyunk biztosak a számolásban, nyugodtan kikérhetjük egy lakberendező segítségét.

 

Miben segíthet egy rutinos lakberendező?

Egy profi lakberendező pontosan tudja, otthonunk melyik helyiségében, milyen színben és mintával mutatna jól egy design tapéta. Segítségével változtathatunk a lakás hangulatán, stílusán, és anélkül öltöztethetjük otthonunkat modernebb köntösbe, hogy le kellene cserélnünk a teljes bútorzatot és kiegészítőket.

Változtatásokra minden bizonnyal szükség lesz, de a legfontosabb, hogy a végeredmény – amennyiben hozzáértő szakemberre bízzuk a tapéta kiválasztását – magáért beszél majd.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

 

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!