Panel erkély átalakítása – Stílusos ötletek, bútorok és árnyékolás

Panel erkély átalakítása – Stílusos ötletek, bútorok és árnyékolás

with Nincs hozzászólás

Egy panel erkély átalakítása izgalmas kihívás elé állítja a lakberendezőt, hiszen kis alapterületen kell olyan megoldásokat alkalmazni, amelyek kihasználják a rendelkezésre álló teret, emellett stílusosak és esztétikusak is.

 

Mekkora alapterülettel kell számolnunk?

Társasháztól függ, hogy lakásunkhoz tartozik-e erkély vagy sem, amennyiben igen, a mérete úgy is változó lehet. Egy átlagos panel erkély átalakítása esetén nagyjából 3-4 nm alapterülettel kell dolgoznunk, vagyis ekkora helyen kell olyan kreatív megoldásokat alkalmazni, amelyek modernebbé, otthonosabbá és szebbé teszik az erkélyt.

Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy milyen funkciót szánunk neki, hiszen sokan csak tárolónak, kerékpártárolónak használják.

Írásomban én most abban nyújtok segítséget, hogy hogyan lehet berendezni az erkélyt szabadidős kikapcsolódáshoz, pihenéshez. Azaz: hogyan lehet közösségi tér egy alig 3-4 négyzetméteres kis területből?

 

Panel erkély átalakítása – A legfontosabb lépések

Ideális esetben a panel erkély átalakítása szakértő kezekbe kerül, vagyis olyan kivitelezővel dolgozunk, aki garantálja a megfelelő minőséget, szakértelmet, és a minőségi alapanyagok használatát.

Az erkélyre vonatkozó elképzeléseket illetően a lakberendező egyeztet a megrendelővel, és felméri az ügyfél igényeit mind a stílusra, mind pedig az enteriőrre vonatkozóan.

Ez remek kiindulási alap a moodboard, majd a 3D látványtervek elkészítéséhez, hiszen itt már tudunk mihez igazodni. Amennyiben az általunk végzett tervezői munka egyezik az ügyfél elképzeléseivel, megkezdődhetnek a munka, vagyis ténylegesen elindulhat a panel erkély átalakítása.

 

Milyen lehetőségeket kínál a panel erkély átalakítása?

Bár kis alapterületen dolgozunk, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Gondoljunk csak a burkoló lapok, a falfesték, vagy akár a bútorok kiválasztására, a kiegészítőkre, növényekre, és árnyékolókra.

Összegyűjtöttem azokat a szempontokat, amelyek mentén már elkezdődhet az ötletelés és tervezés:

  • Amennyiben könnyen belátni az erkélyünkre, többféle belátásgátlót választhatunk a takaráshoz (pl. bambusz, zöld leveles erkélyparaván, különböző erkély takaró szövetek, stb.).
  • Az árnyékolásra is ügyeljünk! Nagy segítséget nyújtanak a különböző összecsukható vagy feltekerhető napellenzők, erkélyhez tervezett árnyékoló drapériák, elhúzható falak.
  • A padlólap mindenképpen kültéri legyen, hiszen ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival szemben. Jó szolgálatot tehetnek azok a hidegburkolat típusok, amelyek kaphatóak fa- és kőmintázatban is, így nem kell attól tartanunk, hogy az általunk elképzelt stílushoz nem illik a padló mintázata vagy színe.
  • A falak színét célszerű a társasház színéhez igazítani, hiszen a panel erkély átalakítása ilyen értelemben a közösséget is érinti. Messziről nézve igen kellemetlen, ha pl. csak a mi erkélyünk színe tér el az egységes megjelenéstől.
  • A bútorok és kiegészítők kiválasztása csak azután történik, hogy a padló és a falak mintája, színe már körvonalazódott. Érdemes olyan bútorokat, kiülőket választani, amelyen könnyen és jól tisztíthatók, és amelyek könnyen megbirkóznak az esővel, a napsugarakkal és a széllel.
  • A növények akkor igazán mutatósak, ha olyan virágokat választunk, amelyek jól igazodnak az erkély fekvéséhez, tájolásához. A balkonnövények között már hatalmas a választék, nyugodtan kérjük ki a kertészet vagy a nagyáruház kertészeti osztályán dolgozó munkatársak tanácsát ebben a kérdésben.

 

A panel erkély átalakítása során olyan megoldási lehetőségekkel fogunk találkozni, amelyek meggyőznek arról, hogy egy ilyen kis alapterületű erkély is napokon belül teljesen megújulhat. Ha profi lakberendezőre bízzuk a feladatokat, szinte rá sem ismerünk majd arra a helyiségre, amelyet korábban nem használtunk ki ennyire praktikusan.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!