Kis alapterületű konyha berendezése – Helytakarékos megoldások

Kis alapterületű konyha berendezése – Helytakarékos megoldások

with Nincs hozzászólás

Amennyiben otthonunk alapterülete igen kicsi, előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésünkre elegendő tér, hogy praktikusan  rendezzük be  konyhánkat. A konyha napjainkban közösségi tér is, ennek köszönhetően a konyha berendezése rendkívül fontos kérdés. Helytakarékos megoldások és tippek következnek.

 

Holló Annamária lakberendező referencia - konyha - Modern családi ház

 

A konyha berendezése – Mit tegyünk, ha kicsi a lakásunk?

Amennyiben nem szeretnénk egy teljes körű házfelújítást, és kicsi a konyhánk, vagy panellakásban élünk, ahol adott a konyha mérete, előfordulhat, hogy a konyha kis alapterülete megakadályoz bennünket a kényelmes főzésben, étkezésben, illetve a mindennapi rutintevékenységekben. A kisebb házakban és lakásokban általában a konyhával egy helyiségben kap helyet az étkező, így még kevesebb hely jut a főzésre.

Hogyan gazdálkodhatunk jól a rendelkezésünkre álló térrel? Milyen bútorokat célszerű vásárolni? Hogyan növelhetjük optikailag a teret? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

 

A konyhabútor kiválasztása

Vannak olyan bútorok, és használati eszközök, amelyeket semmiképpen nem hagyhatunk ki a konyhából, ilyenek például a konyhabútor, a mosogató, a tároló elemek, a hűtő, illetve az asztal és a székek. A konyha berendezése során az alábbi szempontokhoz célszerű igazodni:

  • Rendkívül helytakarékos megoldás, ha nem készen vásárolt konyhabútorral rendezzük be konyhánkat, hanem egy asztalost bízunk meg azzal, hogy méretre készítsen számunkra egy teljesen egyedi konyhabútort. Így sok helyet spórolhatunk, és maximálisan kihasználhatjuk a teret.
  • Érdemes magas bútorban gondolkodni, mert így a felső polcokon tárolhatjuk azokat az edényeket, amelyeket nem használunk mindennap. A legfelső polcok akár spejzként is funkcionálhatnak.
  • Kisebb konyhába célszerű egytálcás mosogatót választani.
  • A hűtő legyen keskeny, de magas.
  • Vásárolhatunk kisebb méretű mosogatógépet is, ez teljes mértékben attól függ, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre.
  • Nagyon praktikus választás a kinyitható étkezőasztal, amelynél kényelmesen elférünk hétközben, hétvégén pedig a családi eseményeknél a kinyitott asztalt ülhetjük körbe. Ha nincs hely a konyhánkban külön étkezőasztalnak, asztalossal készíttethetünk akár pultot is, amely munkapultént, és asztalként is funkcionálhat (bárszékekkel).
  • Érdemes olyan polcokat választani, amelyek elég mélyek ahhoz, hogy mindent elnyeljenek, így elkerülhetjük a zsúfolt hatást.

 

Konyha berendezési ötletek

 

A kiegészítőket is úgy célszerű kiválasztani, hogy stílusosak és számunkra kedvesek legyenek, ám ne foglaljanak sok helyet. A falra kerülhetnek képek vagy akár tányérok is, de ügyeljünk rá, hogy sok szabad felület maradjon, így sokkal szellősebb tűnhet a helység. Ha szimpatikus számunkra pl. a skandináv lakberendezés, érdemes a Pinterestet is használni az ötletbörzéhez!

 

A burkolatok és a színek kiválasztása

Egy profi lakberendező segíthet nekünk abban is, hogy a konyha berendezése során milyen falfestéket és padlóburkolatot válasszunk.

Hogy kényelmes, praktikus és tágas legyen, a konyhában, mint vizes helyiségben érdemes olyan burkolatot választani, amelyet napjában többször is felmoshatunk. A mintának passzolnia kell a falak színéhez és a konyha berendezéséhez, és a vásárlás során fontos szempont az is (hogy minél később kerüljön sor a burkolat cseréjére), hogy extrém kopásálló burkolatot válasszunk. A csempéből és járólapból beszerezhetünk többet is, hogy a későbbiekben az esetleges hibákat pótolni tudjuk majd.

A hidegburkolat kiválasztásában nagy segítségünkre lesz a lakberendező, a burkolást magát pedig célszerű profi burkolóra bízni, aki nem csak a munkája minőségére ügyel, hanem a minőségi alapanyag választásra is. A falfestéssel kapcsolatban ugyanezeket a szempontokat tartsuk szem előtt!

 

A falfesték színének kiválasztásához figyelembe kell vennünk, hogy milyen a konyha tájolása. Az északi és keleti fekvésű konyhákban célszerű világos árnyalatú festékkel festeni, hogy a délutáni órákban is világos legyen a helység. A színek kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy a földszínek otthonossá teszik konyhánkat, a pasztellszínek tágítják a teret, míg a sötétebb festékektől konyhánk szűkebbnek és kisebbnek tűnik majd.

 

Miben segíthet a lakberendező?

A lakberendező a munkafolyamatok során a padlóburkolat, a csempeválasztás és a falfesték színének kiválasztása mellett ügyel arra, hogy a konyhabútor megfelelően funkcionáljon és mutatós legyen.

Figyelmet fordít arra is, hogy olyan lakberendezési stílus uralkodjon a konyhában, amely illeszkedik a lakás többi pontjához, letisztult, átlátható, és rendezett, így biztosak lehetünk abban, hogy a konyha berendezése teljes mértékben elnyeri a tetszésünket.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!