Lakásfelújításra készül? – Kihagyhatatlan konyha berendezési ötletek

Lakásfelújításra készül? – Kihagyhatatlan konyha berendezési ötletek

with Nincs hozzászólás

Vajon hogyan fest egy minden szempontból tökéletes konyha? Tágas? Színes? Skandináv, esetleg rusztikus stílusú?

Bár a vélemények megoszlanak, abban biztosan mindenki egyet ért, hogy a siker kulcsa a konyha berendezési ötletek praktikus és kreatív alkalmazásában rejlik. Máris mutatjuk, mire gondolunk!

 

Konyha berendezési ötletek – Figyeljük meg, milyen a konyhánk!

A konyha átalakításánál és berendezésénél érdemes hosszú távon gondolkodni, akár főzőfülkét, főzőkonyhát vagy étkezős konyhát tervezünk felújítani. Tájolás szempontjából az északkeleti, vagy nyugati oldal ideális, az elrendezés pedig lehet egysoros, „L” alakú, „U” alakú, vagy akár nyitott is.

A konyha berendezési ötletek alapja az, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennünk. A konyhának segítenie kell a hatékony munkavégzést, fontos az optimális helykihasználás, illetve a higiénia és a biztonság. Az összeállítás technológiai sorrendjében egy jó lakberendező azonnal segíteni tud.

Milyen a jó konyhai berendezés? Milyenek a modern konyhagépek?

A minőségi szolgáltatás és a prémium minőségű termékek nyilvánvalóan nagyobb kiadást jelentenek, de ez a hosszú távon kifizetődik. A könnyen kezelhető csúcstechnika, az energiatakarékosság, a tartósság, és a megbízhatóság nagyon fontos szempont.

 

Lakberendezési stílusok a konyhában

Természetesen nincs olyan lakberendezési stílus, amely egyértelműen csak a konyhához passzol, így a konyhánk a nappalinkhoz hasonlóan lehet modern, retró vagy akár neobarokk is. A konyha berendezési ötletek alapja általában a helyiség stílusának függvénye, hiszen ehhez igazodnak a burkolatok, a színek, a bútorok, és a kiegészítők is.

Az elmúlt években nagy népszerűségnek örvend a rusztikus, a vintage, a skandináv és a mediterrán stílus a konyhánkban.

 

Tudtad? A konyha stílusának kiválasztását nem csak a lakás többi helyiségének stílusához érdemes igazítani, de tükröznie kell a személyiségünket is. Ekkor fogjuk igazán otthon érezni magunkat főzés és evés közben, és így válik egy funkcionális helyiségből igazi közösségi tér.

 

A burkolatok, és a színek kiválasztása

A konyha berendezési ötletek első alappillére a burkolatok, a színek, és a világítótestek kiválasztása. A világítótesteket illetően ügyeljünk arra, hogy a konyhai munkapult megvilágítása éppen olyan fontos kérdés, mint a függőlámpák kiválasztása.

A konyhában általában azok a burkolatok igazán népszerűek, amelyek remekül tisztíthatók és fertőtleníthetők, mégis szépek. A padlóhoz általában hidegburkolatot választunk, de egyre népszerűbb a fahatású hidegburkolat, és a vízálló réteggel rendelkező laminált padló.

A színeket tekintve egy sötét szín a padlón alacsonyítja a mennyezetet, a falakon pedig szűkíti a teret, míg a hideg, világos színek tágítják a helyiséget. A falfesték vagy tapéta kiválasztásánál is érdemes ezt szem előtt tartani, utóbbinál a tapéta típusok közül azt célszerű választani, amit könnyű tisztítani is.

Nagyon népszerű színek a konyhában a fehér, a világosszürke, és a halványkék, de ha rusztikus vagy vintage berendezésben gondolkodunk, más pasztellszínek is szóba jöhetnek, akár egy-egy választott falon is.

 

Tipp! A színek kiválasztásában érdemes lakberendező segítségét kérni, ha nem tudjuk, hogy a konyha tájolásához, és méretéhez mi passzol, illetve az adott szín hogyan hat majd ránk.

 

Milyen a jó konyhabútor?

Természetesen erre mindenki más választ ad, hiszen míg egyeseknek tökéletesen illik az elképzeléseihez és a konyhájához egy előre összeállított konyhabútor, addig mások inkább egyedi tervezésű konyhabútort készíttetnek magunknak. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, tulajdonképpen a választás csak rajtunk áll.

Azt azonban el lehet mondani, hogy a tökéletes konyhabútor mindig jól funkcionál, passzol a magasságunkhoz, elegendő helyet biztosít a konyhai eszközöknek és gépeknek, illetve jól tisztítható. Általában a konyhabútor stílusához igazítjuk a konyhába kerülő háztartási kisgépek és nagygépek stílusát, ám a méretet mindenképpen egyeztetni kell, mielőtt a bútort megvásárolnánk a konyhába.

Egyedi tervezésű konyhabútor esetében mindenképpen szükség lesz a bútor elkészítéséhez a hűtőszekrény, a mosogatógép, és a tűzhely méreteire. A konyha berendezési ötletek közül ez kell, hogy első legyen a sorban a burkolatok kiválasztását követően.

 

Tipp! Azokban a konyhákban, ahol konyhasziget is kialakításra kerül, általában több hely áll a rendelkezésünkre a konyhai teendőkhöz. Ha nincs elegendő hely a konyhánkban a konyhaszigethez, célszerű olyan asztalt választani, aminek a magassága és formája nem csak az étkezéshez tökéletes, de az előkészítő munkálatokhoz is.

 

Ügyeljünk a kiegészítőkre!

Bár a konyha alapvetően nem az a helyiség a lakásban, ahova a legtöbb kiegészítőt tervezzük, ettől függetlenül néhány tárggyal és eszközzel hangulatosabbá tehetjük. A kosarak, üvegek, tárolók és dekorációs elemek mellett virágokkal, és textíliákkal is kiemelhetjük a konyha stílusát.

A rusztikus stílushoz például jól mennek az agyagedények és csipkefüggönyök, a vintage-hez a kosarak, de még a minimális stílushoz is passzol egy-egy letisztult formájú – akár fém – zárt tárolóedény.

 

Miben segíthet Önnek egy lakberendező?

Részt vesz a burkolatok és színek kiválasztásában, segít eldönteni, milyen bútorok kerüljenek a helyiségbe, kiegészítőket válogat, mindezt a választott lakberendezési stílus tükrében. Közreműködésével nem csak időt spórolhatunk, de garantáltan könnyebben döntünk majd a nehezebb kérdésekben is!

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!