Lakberendezés sötét színekkel – Színválasztás, anyagok, megvilágítás

Lakberendezés sötét színekkel – Színválasztás, anyagok, megvilágítás

with Nincs hozzászólás

Egy lakberendező számára izgalmas kihívás megálmodni a gyerekszoba átalakítását. A gyerekszoba berendezése közben a lehetőségeknek csak a kreativitás szabhat határt, a színek, a burkolatok, a berendezés, és a kiegészítők színes palettája áll rendelkezésünkre.

 

Lakberendezés sötét színekkel – Merre induljunk?

Mindig izgalmas feladat olyan színekkel dolgozni, mint a kék, a zöld és a szürke árnyalatai. Egy fiatal pár, vagy egy egyedülálló férfi lakásában remekül mutathatnak, ám ha nem vigyázunk, egy világos, tágas helyiség könnyen sötét, és nyomasztó térré változhat.

 

lakberendezés sötét színekkel

 

 

Természetesen nem kell lemondania azoknak sem a lakás átalakításáról, akik ezeket az árnyalatokat kedvelik. A lakberendezés sötét színekkel igazi szakmai kihívás.

Hogyan érdemes a stílusváltásban gondolkodni abban az esetben, ha sötét színekkel álmodjuk meg modern, hangulatos, kényelmes otthonunkat? A következő tippek és ötletek segítségével modern elegancia költözik majd a lakásba, így garantáltan figyelemre méltó lesz az összkép.

 

A színek térhatása, a megfelelő színek kiválasztása

A színek csak másik szín környezetében értékelhetőek. A hideg színek fehér alapon jönnek optikailag előre, a sötét színek szintén a világos alapon tolakodnak előre. Ha a célunk a lakberendezés sötét színekkel, a színek megválasztásánál figyelembe kell vennünk, hogy a szürkés alapon a hideg színek a mélység felé törekszenek.

A kék, a zöld, és a szürke hatására a levegő hőfokát hidegebbnek érezzük. A zöld a meleg és a hideg szín határán mozog, megnyugtató hatású, a szürke dominanciája más színek hatására megszínesedik, míg a kék nyugtatóbb hatású, mint a zöld. Sötét tónusú falakkal a széles teret szűkíteni lehet, a padlón és a mennyezeten a sötét színek alacsonyítanak.

 

Tipp! Minden színcsaládnak megvannak a hidegebb és sötétebb árnyalatai, ahogyan a melegebb és világosabb árnyalatok is. Akkor lesz lakásunk egységes, és stílusos, ha ügyelünk arra, hogy a nekünk tetsző színcsaládok harmonikus egységet alkossanak.

 

Milyen anyagokkal célszerű dolgozni a modern hatás érdekében?

Az anyagok kiválasztásánál a hidegburkolatokra feltétlenül érdemes nagy hangsúlyt fektetni. A ma divatos burkolatok nem feltétlenül keltenek bennünk hidegérzetet, emellett remekül passzolhatnak a sötétebb árnyalatú falakhoz, bútorokhoz. A szürke árnyalatai között melegebb színekkel is találkozhatunk, ahogyan a kék használata sem feltétlenül rossz döntés.

A melegburkolatok között a kőhatású vinyl padló nagyon népszerű, előnye, hogy vízálló, karcálló, és többféle színben kapható. A fürdőszobában, konyhában, nappaliban és a gyerekszobában is remek választásnak bizonyulhat.

A lakberendezés sötét színekkel akkor lesz igazán modern, ha fémekkel, üveggel, és kővel is dolgozunk. A üvegnél a különböző felületi megmunkálásokkal esztétikailag nagyon változatos hatásokat érhetünk el, akárcsak a kő esetében. A kő a tartóssága és esztétikus megjelenése miatt minden lakberendezési stílushoz kiválóan igazodik.

 

Figyeljünk a lakás megvilágítására is!

A belső tereket a nap fényével, vagyis természetes világítással, és mesterséges fénnyel is megvilágíthatjuk. A megfelelő világítási komfort eléréséhez a fényt tudatosan kell alkalmaznunk.

A különböző anyagok, felületek, színek másként nyelik el, és verik vissza a fényt, ezért a lakberendezőnek számba kell vennie a környezet fényvisszaverését, amikor a világítási tervet készíti. Az üveg, mint átlátszó anyag a fény nagy részét átengedi. A fényelnyeléssel szintén számolni kell, a különböző anyagoknak más és más a fényelnyelése.

A megvilágítási módok kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy mely helyiségekben alkalmazunk általános és/vagy helyi világítást. Amennyiben a lakberendezés sötét színekkel történik, a lakás megvilágításánál ügyeljünk arra, hogy a megvilágítás kellő mértékű legyen, illetve gondoskodjunk a fény jó színhatásáról is. Ebben nagy segítségünkre lesz egy profi lakberendező.

 

Miben segíthet még a lakberendező?

A színek és anyagok megválasztása, illetve a fény helyes alkalmazása hozzájárul a lakberendezés sikeréhez. A lakberendezés sötét színekkel ezután már nem lehetetlen küldetés lesz számunkra, főként akkor, ha egy lakberendező segít a teljes összhang megalkotásában.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!