Lakberendezés kis lakás esetén – Kihívás vagy rémálom?

Lakberendezés kis lakás esetén – Kihívás vagy rémálom?

with Nincs hozzászólás

Bár egy kis alapterületű lakás berendezése nyilvánvalóan nagyobb kihívás elé állítja a lakberendezőt, mint egy többszobás lakás vagy ház átalakítása, azért nem szabad csüggednünk.

A lakberendezés kis lakás esetén is tartogat izgalmakat, a profi segítségnek köszönhetően pedig olyan kreatív ötletekkel találkozhatunk, hogy egészen biztos, hogy a rokonok és barátok örömmel fedezik majd fel a lakás minden pontját.

 

Mit nevezünk kis lakásnak?

Kezdjük az alapfogalmak tisztázásával. Vagyis: mit nevezünk kicsi lakásnak? A válasz nyilvánvalóan mindenki számára más lehet, hiszen egy 200 nm-es lakáshoz képest egy 40 nm-es lakás kicsi, ám az igazán kis lakások 28-35 négyzetméteresek, és egyszobásak. Ezekben a lakásokban általában egyedül élők és fiatal párok élnek, akiknek nincs szüksége nagy térre, és nincs túl sok bútoruk sem.

Persze a kisméretű lakás nem jelenti azt, hogy nélkülözni kellene minden komfortot, ám az biztos, hogy az egészen kis alapterületű lakásnak általában nincs külön hálószobája, így a lakberendezés kis lakás esetében nagy kihívás elé állítja a lakberendezőket.

 

Mi hol található egy kis lakásban? A fürdőben található a zuhanyzó, mosdó és a WC, míg a másik térben a konyha, az étkező, a nappali és a fekvőhely kap általában helyet, illetve a tároló bútorok.

 

lakberendezés kis lakás
forrás: the furniture union

 

Lakberendezés kis lakás esetén – Kihívás vagy rémálom?

Egy lakberendező számára nagy kihívás a kisméretű lakás berendezése, ám egy profi lakberendező megtalálja a megfelelő eszközöket és módot arra, hogy lakhatóvá tegye a szűk tereket. Nem mindegy, hogy mekkora egy lakás belmagassága, hiszen a kis alapterületű, de nagy belmagasságú, szintben osztható terekkel ügyesen lehet játszani.

A lényeg, hogy funkcionálisan jól működjenek a terek, hiszen a lakásnak elsősorban kényelmesnek, és praktikusnak kell lennie amellett, hogy otthonos a hangulata. Meg kell tehát találni a tökéletes egyensúlyt a nyitottság és az intimitás között, és a teret a lehető legkreatívabban kell kihasználni. Ilyen kreatív megoldás lehet, ha a galérián kap helyet a fekvőhely, az alsó részt pedig tárolásra, munkához és akár étkezéshez is használhatjuk.

Lakberendezés kis lakás esetén
forrás: wandering on wheels blog

 

Fontos tudni! A lakberendező biztosan felhívja majd a figyelmünket arra, hogy minél kisebb az alapterülete a lakásnak, annál fontosabb, hogy a WC és a fürdőszoba legyen csak leválasztva, a nagyobb tér egyben kell, hogy maradjon.

 

Hogyan használhatjuk ki megfelelően a kis lakás helyiségeit?

Semminek nincs helye a lakásban? Nehéz rendet tartani? Egy alaposan átgondolt és megtervezett átalakítást követően az alábbi ötletek segítségével a legkisebb lakásban is meglepően kényelmesen férünk majd el. Így a lakberendezés kis lakás esetén sem lesz rémálom.

  • A világos színek mindig tágítják a teret. Érdemes a falak és a burkolatok színét ennek megfelelően kiválasztani.
  • A fürdőszobában a kád helyett érdemes zuhanyzót választani, mert kevesebb helyet foglal, és így esetleg egy plusz szekrény is helyet kaphat.
  • Célszerű a lakásban kisméretű bútorokat és kiegészítőket elhelyezni, amelyek praktikusan variálhatók egymással. A hatalmas fotelek itt biztosan nem lesznek a barátaink.
  • Célszerű okosan kihasználni a teret a tároláshoz is. A magasan elhelyezett polcok és tárolók nem lesznek útban, mégis remekül betöltik a szerepüket.
  • Az egyedi, méretre készített szekrények pontosan a mi igényeink szerint készülnek, így a lehető leghasznosabbak lesznek számunkra. Legyen szó fürdőszobaszekrényről, konyhaszekrényről, vagy előszobabútorról.
  • A legnagyobb kedvencünk azonban kétségkívül a praktikusan átalakítható kanapé lesz, amely elég nagy ahhoz, hogy napközben a nappali dísze legyen, míg este néhány mozdulattal ággyá alakíthatjuk (kivéve, ha galériánk van, így ugyanis akár vendégeket is várhatunk).

 

 

 

Miért célszerű lakberendező segítségét igénybe venni?

Míg a nagy tereknél saját magunk is kamatoztathatjuk a kreativitásunkat, addig egy kis lakásnál az építészeti tér adottságainak megismerését és a térkihasználást érdemes lakberendezőre bízni.

Így lesz az átalakítást követően olyan esztétikus otthonunk, ahol a korábbiaktól eltérően nem lesznek majd egymás hegyén-hátán a ruhák, kiegészítők, és a hétköznapi élethez szükséges tárgyaink.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

 

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!