Napfényes otthon, meleg színek – Ez a mediterrán lakberendezés!

Napfényes otthon, meleg színek – Ez a mediterrán lakberendezés!

with Nincs hozzászólás

A napfény, a meleg színek, a terrakotta tetők, a hatalmas pálmák és a víz közelsége egyértelműen meghozza a kedvünket a nyaraláshoz. Ha pedig úgy döntünk, hogy az otthonunkban is szeretnénk élvezni a mediterrán hangulat minden előnyét, érdemes elgondolkodni azon, hogy a mediterrán lakberendezés jegyében újítjuk fel a lakásunk helyiségeit.

Mutatom a legnépszerűbb színeket, burkolatokat és kiegészítőket!

 

 

Mitől mediterrán a mediterrán?

Alapvetően a mediterrán éghajlatot a napsütéses nyár, és az enyhe tél jellemzi, Európában a Földközi-tenger partján fekvő országok (pl. Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Görögország) éghajlata mediterrán. Annak ellenére, hogy ez közös bennük, az országokban nincs egységes lakberendezési irányzat, vagy lakberendezési stílus, de számos egyezést fedezhetünk fel.

A mediterrán lakberendezés egyértelműen a Földközi-tenger partjainak hangulatát idézi, a meleg, déli vidékre jellemző irányzat népszerűsége egyre nő hazánkban. Nézzük, mi jellemzi a görög, az olasz, a francia és a spanyol mediterrán lakberendezést!

  • Görög mediterrán: A görög otthonokban gyakori, hogy a kék és a fehér szín dominál. Bár nem használnak sok bútort, a meleg fényeket annál inkább kedvelik, így akár fényfüzérek és mécsesek is díszíthetik a kerteket, teraszokat. A kavicsokkal kirakott padlóburkolat, a fehér falak és a kék kiegészítők a természetességet, és a víz közelségét hangsúlyozzák.
  • Olasz mediterrán: Az olaszok – a görögökhöz hasonlóan – a természetességet és az egyszerűséget szeretik hangsúlyozni. Kedvelik a rusztikus stílusú bútorokat, az élénk árnyalatokat, és a nagy tereket, nem szeretik telezsúfolni az otthonukat a kelleténél több bútorral.
  • Francia mediterrán: Dél-Franciaország Provence régiójában is megfigyelhetjük a mediterrán lakberendezés jegyeit, úgy, mint a meleg színek használatát, a régi, antik tárgyak jelenlétét, illetve a szerény díszítettséget.
  • Spanyol mediterrán: A spanyol mediterrán nagyon kedveli a bőr bútorokat, a túldíszítettséget, illetve az arany keveredését a vörössel, a sárgával és a földszínekkel. A terrakotta egyértelműen kedvenc árnyalat.

 

Mediterrán lakberendezés – Színek és burkolatok

A mediterrán lakberendezés esetében a színek és a burkolat megválasztása egyértelműen meghatározza a helyiség hangulatát, és megalapozza a hozzá passzoló bútorok, textíliák kiválasztásának irányát. Ebben nagy segítségünkre lehet egy profi lakberendező, aki jó érzékkel alkot megfelelő összhangot.

A meleg színek nagyon jó választásnak bizonyulnak majd. A narancs, a sárga és a barna árnyalatai mellett jól megfér az arany és az olívazöld is, a falakra különösen jellemző, hogy egy helyiségen belül több árnyalat is megjelenik. Érdemes elgondolkodni a rendhagyó falfestési technikákon és a különleges tapétákon is.

A padlóburkolatoknál szintén a meleg színek dominálnak, akár parketta vagy rusztikus hajópadló formájában, akár a földszínek választásában a kőburkolatoknál. A téglával vagy kővel díszített boltívek szintén nagyon mutatósak a nappaliban, vagy a hálóban.

 

Mediterrán bútorok és textíliák

A textilek közül a faliszőnyegek és a függönyök nagyon jól állnak a mediterrán stílusnak, ahogyan a szőnyegek is. A színek között egyértelműen a földszínek (mint a bézs, a barna, és a karamell) és az olíva mutatnak remekül az antik bútorok mellett. Ezek a bútorok sokszor igen nagy, nehéz szekrények, melyek mellett a kovácsoltvas kiegészítők és a fából készült kisebb bútorok nagyon stílusosak.

A meleg színárnyalatú festmények, és a rusztikus, vidékies hangulatú elemek feldobhatják a nappalinkat, akárcsak a nagyobb agyagedények, kaspók, gyertyák, és fonott kosarak is. Egy-egy állólámpa, állóóra, fakeretes tükör akár fókuszba is kerülhet.

A kovácsoltvas terasz ülőgarnitúrák, a nehéz fotelek és a lámpaburás lámpák nélkülözhetetlen bútordarabok egy mediterrán stílusú otthonban.

 

Mediterrán hangulatú kiegészítőket keresel?

Ha igazán stílusos kiegészítőt szeretnénk választani a konyhánkba, bátran kitehetünk egy gyümölcsöstálat olyan citrusfélékkel, mint a citrom, és a narancs, de a füge és a szőlő is egyértelműen mediterrán hangulatot ébreszt. Ha van egy jó borhűtőnk, vagy egy hangulatos pincénk, még inkább fokozhatjuk a gasztroélményeket, és természetesen a mediterrán lakberendezés hangulatát.

A mediterrán életérzést növelik az olyan növények is, mint a kaktuszok, és a pálmák, amelyeket dézsákban és hatalmas cserépedényekben tarthatunk. A fűszernövények, mint a kakukkfű, az oregánó, és a rozmaring szintén népszerűek, szárítva pedig a levendulát is használhatjuk virágdekorációként.

 

Tipp! Ha pedig a lakberendezés keretében a vízparti hangulatot is megidéznénk, építtethetünk egy medencét a kertbe, amit remekül kiegészít egy mediterrán lugas és/vagy pergola.

 

Miben segíthet Önnek egy lakberendező?

A mediterrán lakberendezés, mint bármely más lakberendezési irányzat akkor lesz igazán ütős a lakásunkban, ha minden részlet passzol egymáshoz. Egy lakberendező remek tippekkel szolgálhat a színek, a burkolatok, és a bútorok kiválasztását illetően!

 

Forduljon hozzám bizalommal:

 

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!