Moodboard jelentése – Mire gondol pontosan a lakberendező?

Moodboard jelentése – Mire gondol pontosan a lakberendező?

with Nincs hozzászólás

A moodboard a lakberendezők jolly jokere, amely hamarabb segít érzékeltetni egy adott lakás vagy helyiség hangulatát, mint ahogyan az elkészülne. Mi a moodboard jelentése és szerepe? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre adok választ.

 

A mooboard jelentése

A moodboard valójában egy hangulat tábla, és bár a nyelvünk csak így engedi meg a fordítást, ez a kifejezés mégis megfelelő. A moodboard hangulatot, és egyfajta stílust közvetít képek és színek formájában.

A képekből álló kollázs olyan hangulat érzékeltetésére szolgál, amely a megrendelőnek segít megmutatni, milyen érzés lesz nap mint nap hazatérni otthonába, esetleg milyen hangulatban fog dolgozni frissen berendezett üzlethelyiségében.

Ha egy megrendelőnek a moodboard segít elképzelni egy tér hangulatát, az olyan, mintha belelátna a lakberendező fejébe azelőtt, hogy kiválasztásra kerülnének a bútorok, a burkolatok, valamint minden más elem és kiegészítő.

 

Miért fontos a személyes konzultáció?

A lakberendezés első lépése minden esetben a személyes konzultáció, hiszen így ismeri meg a lakberendező a megrendelő igényeit, elvárásait, személyiségét, és a lakás vágyott hangulatát.

Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha a személyes konzultáció elmaradna: az ügyfél telefonon elmesélné, hogy milyen az életmódja és milyen típusú lakások tetszenek neki, esetleg emailben megírná, hogy frissíteni szeretné lakás hangulatát, majd ezután árajánlatot kérne. Hogyan tudnánk árajánlatot adni anélkül, hogy teljes részletességgel ne ismernénk az elvárásokat, az anyagi forrásokat, valamint a terület alaprajzát?

A válasz természetesen az, hogy sehogy. Az egyeztetés a kulcsa mindennek, ezután kezdődhet meg a konkrét tervezés, melynek része a moodboard készítése is.

 

Milyen a jó moodboard?

A moodboard készítés összetett feladat. Tegyük fel, hogy az ügyfél pl. imádja a citromsárga árnyalatot, és arra kér bennünket, hogy a konyhájában ez a szín domináljon. Nem lehet minden citromsárga, mert ebben az esetben nagyjából olyan érzés lenne a konyhában tartózkodni, mint egy citrom belsejében. A megfelelő színek kiválasztása és helyes aránya, illetve a burkolatok és anyagok kompozíciója profizmust igényel.

Egy moodboard akkor jó, ha alapos és elég részletes anélkül, hogy szavakba kellene önteni, mit is ábrázol valójában. Megmutatja, hogy hideg vagy meleg színekkel dolgozunk-e, kerüljük vagy üdvözöljük a sötétebb árnyalatokat, és azt is, hogy a textilek és bútorok hogyan egészítik majd ki egymást.

A lakberendezésben a színek, az anyagok, a kiegészítők, és az enteriőr akkor lesz összhangban a megrendelő elvárásaival, ha az egyeztetést követően kezdődik meg az ötletelés.

 

Lakberendezőként a megrendelő stílusa, ízlése alapján anyagokat gyűjtök a bútorok, burkolatok, textilek, hangulatok, és színek világából, majd ezután egy paletta, kollázs, ha úgy tetszik, moodboard készül. Így áll össze a berendezés és a tér egységes hangulata.

 

Miben segít pontosan a lakberendező?

A moodboard elkészítése közben olyan fényképek, illusztrációk, különböző textúrák és minták, illetve színpaletta kerül egy csokorba, amely kollázsként egyfajta hangulatot tükröz. Ennek a hangulatnak az átadásában segít a lakberendező ebben a munkafázisban.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!