Lakberendezés textilekkel – Fókuszban a harmónia és a stílus

Lakberendezés textilekkel – Fókuszban a harmónia és a stílus

with Nincs hozzászólás

Akár színekről, akár anyagokról beszélünk, a lakberendezés textilekkel olyan sok izgalmas lehetőséget rejt magában, hogy otthonunknak pillanatok alatt új, modern, stílusos külsőt álmodhatunk meg. A variációk tárháza végtelen, mutatom a legfontosabb tudnivalókat.

 

A textilek szerepe a lakásban

Amikor lakásunk átalakításán gondolkodunk, általában falfestést, esetleg padlóburkolat cserét tervezünk, hogy új külsőt kapjon otthonunk. Ha nem ragaszkodunk ezekhez a munkálatokhoz, vagy nem áll rendelkezésünkre elegendő idő az átalakításhoz, érdemes mérlegelni annak a lehetőségét, hogy a textileket juttatjuk vezető szerephez.

A lakberendezés textilekkel igen hangsúlyos tevékenység, hiszen gondoljunk csak bele, a textilek otthonunk minden pontján helyet kapnak, csak annyira hozzászoktunk a jelenlétükhöz, hogy fel sem tűnik, hogy változtathatnák rajtuk.

Az anyagok és színek játékával legalább olyan jelentős változást érhetünk el otthonunkban, mint tapétázással, vagy festéssel. Sőt, a kiegészítőkkel egészen finomra hangolhatjuk egy-egy helyiség stílusát.

lakberendezés textilekkel

 

Lakberendezés textilekkel – Milyen textilekkel dolgozunk?

Bár a díszpárnahuzatok cseréje is remek ötlet lehet, valójában sokkal több munka ennél a lakberendezés textilekkel. A bútorkárpitok, a szőnyegek, a függönyök, terítők, fürdőszobai kilépők és más lakástextíliák szerepe felértékelődik.

Természetesen mielőtt bevásárolnánk a számunka szimpatikus árnyalatokból, át kell gondolnunk, hogy a kiszemelt stílus és a színek passzolnak-e otthonunk jelenlegi hangulatához. Az alábbi szempontokat mindenképpen mérlegeljük:

  • Meleg vagy hideg padlóburkolat borítja-e az adott helyiséget?
  • Milyen színűek a falak?
  • Van-e karakteres tapéta a szobában?
  • Illenek-e a választott árnyalatok a kiszemelt lakberendezési stílushoz?
  • Otthonosan éreznénk-e magunkat az átalakított helyiségben?

 

Ha nagyobb bútorok, pl. kanapé és fotelek cseréjén, vagy kárpitcseréjén is gondolkodunk, legyen ez az első teendőnk. Sokkal könnyebb ugyanis ezeknek a színéhez és mintájához igazítani a több textil anyagát és színét, mint fordítva. Ezután következnek majd a szőnyegek (vagy padlószőnyeg) és a függönyök. Az ágytakarókat, díszpárnákat, illetve a kisebb dekor szőnyegeket választjuk ki a legvégén, ezek még izgalmasabbá teszik majd az enteriőrt.

 

Fókuszban a harmónia és a stílus

Akkor fogjuk magunkat otthonosan érezni átalakított lakásunkban, ha az enteriőr és a stílus egységet, harmóniát alkot. Ha minden passzol a személyiségünkhöz, az elvárásainkhoz, és a lakásunk helyiségeinek funkciójához.

A színeknek és mintáknak hatalmas szerepe van, hiszen nem minden lakásban mutat jól egy virágos függöny vagy kanapé, ugyanakkor bizonyos otthonokban ezek lehetnek a szoba díszei. Arra nagyon ügyeljünk, hogy az apró minták nagyítják, a nagy minták pedig kicsinyítik optikailag a teret.

A minimalista stílusú otthonokban nem mutat jól 10-15 kispárna a kanapén, de egy-egy új letisztult szőnyeg, vagy stílusos függöny remekül passzolhat a helyiségekhez. Bár a vintage stílusnak nem áll jól egy meleg napsárga árnyalatú, vidám kanapé, a mediterrán stílusnak igen, cserébe a vintage stílushoz választhatunk kellemes pasztell rózsaszín ágytakarókat, fehér szőnyeget, vagy akár karamell asztalterítőt, hozzá tehetünk fehér virágokat egy vázában.

lakberendezés textilekkel

 

Válts stílust okosan!

Amikor stílusváltásban gondolkodunk, tartsuk szem előtt, hogy nem feltétlenül kell minden kiegészítőtől és bútortól megválnunk. A lakberendezés textilekkel azért izgalmas kihívás, mert lehet átfedés az egyes stílusok között.

Ha korábban a letisztult skandináv stílust kedveltük, megtarthatjuk a fehér kanapét és foteleket a vintage stílushoz, a népi mintájú függönyöket pedig áttehetjük az új, rusztikus nappalinkba.

A színek és anyagok játékával a minimalista stílusú otthonból is könnyen varázsolhatunk akár rusztikus lakást, ez esetben bátran lehet kísérletezni a függönyök, szőnyegek, és terítők használatával. Ne engedjünk egy-egy kedvenc textilt, inkább bízzuk lakberendezőre az átalakítást.

 

Miben segíthet egy lakberendező?

A stílusváltás sokkal inkább szakértelmet igénylő feladat, mint ízlés kérdése. Egy profi lakberendező jól tudja, hogy a lakberendezés textilekkel jóval több, mint néhány függöny kiválasztása és méretre igazítása.

Érdemes rábízni otthonunk átalakítását, sokkal izgalmasabb lehet a végeredmény, mint gondolnánk. Ki ne szeretné otthonosan érezni magát felújított lakásában festékszag és napokig tartó kényelmetlenség nélkül?

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!