Hideg és meleg színek a lakberendezésben

Hideg és meleg színek a lakberendezésben

with Nincs hozzászólás

A színek az életünk számos részére hatással vannak. Körültekintően választjuk meg az autónk, a ruháink, de még a szemüvegkeretünk színét is, nem csoda tehát, ha a színek a lakberendezésben is éreztetik hatásukat. Nézzük, hogyan hatnak ránk a hideg és meleg színárnyalatok.

 

Alapszínek, másodlagos alapszínek, a színek keverése

Már az iskolai rajzórán is találkozunk az ún. színkörrel, amely látványosan szemlélteti a hideg és meleg színek összhangját. Érdemes tudni, hogy a színek 3 alapszínből állnak, ezek a tiszta kék, a tiszta piros és a citromsárga. Az összes többi szín ezekből keverhető ki, amennyiben ezek közül kettőt összekeverünk, olyan színeket kapunk, melyeket másodlagos színeknek nevezünk.

Azok a színek, amelyek a színkörön egymással szemben helyezkednek el, a komplementer színek. Egy lakberendező számára a komplementer színek segíthetnek abban, hogy a színek a lakberendezésben kontrasztos hatás, élénk, friss, és üde megoldást keltsenek.

A színek keverésével megszámlálhatatlanul sok színárnyalatot kaphatunk, mi sem szemlélteti ezt jobban, mint a színszótár, amely színek ezreit sorakoztatja fel. Amennyiben egy színhez fehéret adunk, világosabb eredményt kapunk, míg ha feketével keverjük, sötétebb lesz az összhatás.

színkör

 

Melyek a hideg és a meleg színek?

Vajon miért nevezünk egyes színeket hidegnek, míg másokat melegnek? A válasz abban rejlik, hogy az adott szín hideg vagy meleg hőérzetet ad-e. Az alapszínek közül a tiszta kék hideg alapszín, míg a piros és a sárga meleg hőérzetet keltenek, így ezek meleg alapszínek.

 

A színkörre tekintve elmondható, hogy a zöld-lila-kék árnyalatok a hideg színcsoportot erősítik, a piros-narancs-sárga árnyalatok pedig a meleget.

Mindig felmerül a kérdés, hogy melyik csoportba sorolható a fekete és a fehér, ezeket azonban semleges színeknek nevezzük, mert semmilyen hőérzetet nem keltenek bennünk.

 

Milyen szerepet játszanak a színek a lakberendezésben?

Ha megkérdezi valaki tőlünk, hogy melyik a kedvenc színünk, általában rávágjuk a választ: kék, rózsaszín, vagy talán a zöld. Ennek megfelelően otthonunk alapszínének, vagy alapszíneinek megválasztása első gondolatra könnyű döntésnek tűnhet, ám közel sem az. Hiszen azért, mert adott esetben a kék a kedvenc színünk, nem biztos, hogy egy kék lakásban otthon érezzük majd magunkat.

 

A színek a lakberendezésben sokkal nagyobb szerephez jutnak, mint gondolnánk. Meghatározzák a lakásunk stílusát, hangulatát, és azt is, hogy milyen berendezési tárgyakat választunk majd az otthon kényelméhez.

 

Akik kedvelik a vintage stílust, azok általában a fehérhez, és a pasztell árnyalatokhoz nyúlnak, míg a bohém stílus ennél sokkal megengedőbb. A minimalista stílusú lakberendezésnek remekül áll a fekete, a szürke, és a hideg színek, míg a mediterrán lakberendezés a napfényes otthont, és a meleg színeket részesíti előnyben.

színek a lakberendezésben

 

Hidegek-e otthonunkban a hideg színek?

A színek a lakberendezésben ezzel együtt könnyen megtréfálhatnak bennünket, gondoljunk csak arra, hogy a hideg színcsoporton belül is vannak melegebb árnyalatok, és természetesen ez fordítva is igaz.

Erre remek példa, ha felidézzük magunkban a Balaton vizének színét. Egyes napokon meleg érzetet kelt a víz kékes árnyalata, míg vannak olyan pillanatok is, amikor jégkék árnyalattal fogad bennünket a magyar tenger. Így van ez az otthonunkban is. Ha kedveljük a hideg színeket, akkor is kelthet az otthonunk meleg hőérzetet az árnyalatok helyes megválasztásával.

A meleg színeknél pontosan így van. Nem kell piros színű nappalit választanunk, elegendő, ha olyan árnyalatokban gondolkodunk, amelyek egy kicsit kékesebb tónusúak. Ebben akár egy design tapéta is segíthet.

Holló Annamária lakberendező referencia - nappali 3D - Kifinomult luxus

 

Miben segíthet nekünk egy lakberendező?

A színek a lakberendezésben hatalmas erővel bírnak, ám természetesen nem kell feltétlenül egy-egy szín mellett letenni a voksunkat. Egy profi lakberendező segíthet nekünk összehangolni a számunkra kedves árnyalatokat a lakásunk stílusához, és ennek megfelelően sokkal könnyebb lesz kiválasztani a bútorok, textíliák és kiegészítők színét is.

Lakberendezőnk olyan színkombinációkat is használhat, amelyet első látásra mi magunk soha nem választanánk, ám a hozzáértő szemek és a rutin – a legkisebb túlzás nélkül – már-már csodákra képesek.

 

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!