A praktikus konyha – Konyhasziget, mint helytakarékos megoldás?

A praktikus konyha – Konyhasziget, mint helytakarékos megoldás?

with Nincs hozzászólás

A lakásátalakítással kapcsolatosan mindig azok a praktikus ötletek a legnépszerűbbek, amelyek növelik a tárolóhelyek számát, ugyanakkor segítenek abban, hogy többfunkciós kialakítások születhessenek. A konyhasziget kiváló segítségünk lehet a konyhában.

 

Konyhasziget – Mekkora tér szükséges hozzá?

Azt gondolhatnánk, hogy egy konyhasziget kizárólag egy tágas konyhában kaphat helyet, ez azonban így nem teljesen igaz. Annyi bizonyos, hogy szigetről beszélünk, tehát egy néhány négyzetméteres panel konyha sajnos nem lesz alkalmas a konyhasziget elhelyezéséhez, ahogyan egy hosszúkás, de keskeny konyha sem.

Hova kerülhet akkor a konyhasziget? Olyan konyhába mindenképpen, ahol a kialakítását nem akadályozza semmi, és nagyobb tárolóterületre van szükségünk. Nagy tér esetén nem kell kompromisszumokat kötnünk, kisebb térnél azonban akár egy szekrénnyel kevesebbet tudunk csak elhelyezni a konyhánkban, ha rendelkezésünkre áll egy konyhasziget is.

Minden az okos és élelmes tervezésen, valamint a praktikus kialakításon múlik. Ebben nagy segítségünkre lehet egy rutinos lakberendező, aki könnyedén eligazodik a konyhaszigetek világában.

 

A konyhasziget előnyei

Mint ahogyan a lakásátalakítás során szinte mindennek (hideg és meleg színek, hideg- és melegburkolatok, stb.), úgy a konyhaszigetnek is vannak előnyei és hátrányai. Nézzük, milyen előnyökkel jár, ha mellette döntünk.

A konyhasziget előnyei:

  • több tárolófelületet nyerhetünk vele
  • a főzéshez szükséges hozzávalók előkészítéséhez több helyünk lesz
  • étkezéshez is kiválóan alkalmas a felület, hiszen akár az étkezőasztalt is ki lehet váltani vele
  • főzőfelületet és mosdót is helyezhetünk a felületre
  • látványos és modern megjelenést kölcsönöz a konyhánknak
  • egy légtér esetén remekül elválasztja a konyhát a nappalitól

konyhasziget

 

A hely nagysága, a sziget szélessége és hossza

Az első és legfontosabb szempont, amit egy konyha átalakításánál figyelembe kell venni, az a hely nagysága. A konyha elsősorban a főzés színtere, ami csak akkor lehet élvezetes, ha elegendő a mozgásterünk.

A konyhabútor és sziget közötti távolság optimális esetben 120-150 cm. Ennél ne legyen nagyobb, mert az sem praktikus, ha nem tudunk néhány kényelmes mozdulattal odalépni a szigethez. Tágas konyha esetében inkább a konyhasziget mérete legyen nagyobb, mint a sziget és a konyhabútor közötti távolság.

 

Ha fogunk egy mérőszalagot, akkor láthatjuk, hogy a 80-90 cm-es bútor és sziget távolság már zavaró lesz, hiszen mi magunk is tányérokkal, lábasokkal, hozzávalókkal a kezünkben forgolódunk. Egy átlagos konyhasziget hossza legalább 100-120 cm, szélessége pedig 90-120 cm, de előfordulnak 150-160 cm széles konyhaszigetek is.

 

Milyen legyen a konyhasziget kialakítása?

Többféle megoldás létezik, így szerencsére nem lesz nehéz kiválasztani, melyiket tudjuk a legjobban hasznosítani.

Ha tágas konyhánk van, ahol egy étkezőasztal is kényelmesen elfér, használhatjuk a szigetet tárolásra, így nem kell köré ülnie a családnak. A székek nyilvánvalóan elvesznek valamennyit a térből, de dönthetünk olyan sziget mellett is, amelynek az egyik oldala fiókokkal van lezárva, míg a másik oldalánál kényelmesen elférnek a székek.

A sziget méretétől függően akár olyat is választhatunk, ahol két széknek jut csak hely, így egy kisméretű lakás konyhájában is könnyedén elférünk majd. Ez természetesen akkor jó megoldás, ha ketten élünk egy háztartásban, és a lakás minden helyiségében törekszünk a praktikus megoldások alkalmazására.

 

A konyhasziget tehát lehet hagyományos verzió, ahol a tárolás a fő funkció, illetve lehet munkasziget, vagy akár bársziget is. Utóbbinál akár egy minihűtő is helyet kaphat a sziget egy részében.

 

Miben segíthet a lakberendező?

Felméri a rendelkezésünkre álló teret, és ennek megfelelően segít kiválasztani a számunkra tökéletes konyhaszigetet. Szakértelmének köszönhetően nemcsak a mérete lesz megfelelő, de a színe, és a megjelenése is illeszkedik majd a konyhánk stílusához.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!