Iroda a lakásban – Milyen a tökéletesen berendezett dolgozószoba?

Iroda a lakásban – Milyen a tökéletesen berendezett dolgozószoba?

with Nincs hozzászólás

Az elmúlt években teret hódított magának az otthoni dolgozószoba, amely manapság majdnem minden lakásnak állandó kiegészítője. A dolgozószoba vagy dolgozósarok kialakításánál nagy hangsúlyt kell fektetni a színekre, a világításra, és a berendezési tárgyak kiválasztására.

 

A dolgozószoba funkciója

Bár egyértelműnek tűnhet a válasz arra a kérdésre, hogy milyen funkciót tölt be a dolgozószoba a lakásunkban, mégis fontos, hogy részletezzük a lehetőségeket. Míg egyeseknek elegendő a munkájához egyetlen laptop, addig másnak elképzelhető, hogy szüksége van egy nagyobb íróasztalra, külön munkaasztalra, és olyan irodai kellékekre, mint az irattartó szekrény, a fénymásoló, nyomtató, kamera, vagy akár egy második számítógép.

Ennek függvényében kell kiválasztani azt a helyiséget, vagy leválasztani azt a sarkot, ahol napközben dolgozni tudunk majd. Az iroda a lakásban akkor funkcionál megfelelően, ha semmilyen körülmény nem nehezíti az otthoni munkavégzést.

dolgozószoba

 

A dolgozószoba színei és burkolatai

Számos kutatás bizonyítja, hogy sokkal produktívabbak vagyunk, ha megfelelő színek vesznek bennünket körbe munka közben. Egy-egy árnyalat hatására nem csak a hangulatunk változhat, de akár a motivációnk is, így érdemes erre a kérdésre is nagy hangsúlyt fektetni.

Ha kékes színekben gondolkodunk, akkor jó úton járunk, de figyeljünk a megfelelő árnyalat kiválasztására. Egy világos, tompa kék csökkenti a stresszt, és nyugalmat áraszt, ugyanakkor a szürkéskék árnyalatok lelassíthatják a tempónkat.

Ha a kreativitásunkat szeretnénk növelni, és lendületre van szükségünk munka közben, egy élénkzöld árnyalat garantáltan jó választásnak bizonyul majd. A mély, levélzöld szín ugyanakkor lelassítja a pulzust, de segíti a koncentrációt. A fehér és a bézs árnyalatok letisztult hatást kölcsönöznek a dolgozószoba falainak, ráadásul minden burkolat jól passzol hozzájuk.

 

Akár a meleg, akár a hidegburkolatok mellett döntünk, érdemes figyelembe venni, hogy míg mondjuk a laminált padlót a nehezebb bútoroktól, gurulós székektől érdemes megkímélni, addig a vinyl padló például rendkívül ellenálló és remekül tisztítható is.

 

Iroda a lakásban – A bútorok kiválasztása

Már írtam arról, hogy nem mindegy, milyen munkát végzünk a helyiségben, a berendezés és a kiegészítők kiválasztását ettől kell függővé tennünk. Jó, ha dolgozóasztal mérete nem kisebb a 80×120 cm-nél, illetve kerüljük az asztalnál az üvegfelületeket.

Szükségünk lehet még polcokra és fiókos elemekre, papír és média rendszerezőkre, monitorállványra, szemetesre, és kiegészítő tárolókra, akár nagyobb asztalra is. Tartsuk szem előtt, hogy minél szellősebb és rendszerezettebb a helyiség, annál jobban segíti a munkavégzést.

 

Milyen a tökéletes irodai szék? Több ponton is állítható. Mivel a térdeinknek 90 fokos szöget kellene zárnia, így fontos, hogy állítható legyen az ülésmagasság, a kar- és a háttámla, illetve a fejtámla. Emellett kérdéses az is, hogy milyen a szék párnázása és a borítása. A lényeg tehát, hogy a széket a lehető legjobban és minél pontosabban a saját testformánkhoz, és testalkatunkhoz alakíthassuk.

 

Figyeljünk a világításra!

A dolgozószoba világítása azért rendkívül fontos szempont, mert a mesterséges fények meghatározhatják egy helyiség stílusa mellett a hangulatát is, illetve a teljesítményünket.

Figyeljük meg, mennyi természetes fény éri a szobát, és milyen napszakban. Ha a tájolás megfelelő, akkor csupán korán reggel, és az esti órákban lesz szükség mesterséges fényforrásra, míg természetes fény hiányában arra kell törekedni, hogy a mesterséges fény ehhez hasonló hatást érjen el.

Az indirekt világítótestek, amelyek a falfelületről szórják vissza a fényt, árnyékmentes fénnyel ajándékoznak meg. Íróasztali lámpa esetén a jobbkezeseknek balról, a balkezeseknek pedig jobbról érkezzen a fény, ezzel elkerülhetjük a munkafelület beárnyékolását.

A fényerősséget szabályozható lámpatestek jó szolgálatot tesznek majd, akárcsak a hideg, kékes színt adó izzók, ezek ugyanis kímélik a szemet.

 

Miben segíthet egy lakberendező?

Ügyel a színek, a burkolatok és a világítás összhangjára, illetve segít kihasználni a lehető legpraktikusabban a rendelkezésre álló teret. Így a dolgozószoba nem csak megfelelően funkcionál majd, hanem lakásunk egyik legstílusosabb helyisége lesz, ahol bátran fogadhatunk ügyfeleket is.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!