Nappali lakberendezés: Izgalmas kihívás vagy zűrös küldetés?

Nappali lakberendezés: Izgalmas kihívás vagy zűrös küldetés?

with Nincs hozzászólás

A nappali a közös családi élet színtere. Egy fárasztó nap után itt kapcsolódunk ki, itt tévézünk, társasjátékozunk, és itt fogadjuk a vendégeket is. A helyiség általában a lakás középpontjában található, kedvező benapozású, és gyakran összekapcsolódik terasszal, vagy erkéllyel.

A nappali lakberendezés éppen ezért olyan színes és izgalmas kihívás elé állít bennünket, ahol kedvünkre kamatoztathatjuk a kreativitásunkat.

 

Hogyan fogj hozzá a nappali átalakításához?

A nappali fejezi ki talán legjobban a házunk, vagy lakásunk karakterét, és a személyiségünket. Ebben nagy szerepet játszik, hogy milyen a padló, a mennyezet, és a falak kialakítása, illetve anyaga, szerkezete és formája. Ezek meghatározzák a lakás hangulatát és stílusát.

Ha a nappali lakberendezés a ’70-80-as éveket idézi, és ezen mindenképpen változtatni szeretnénk, bátran léphetünk egy nagyot a modern lakberendezés felé.

Amennyiben igazán nagy átalakítást tervezünk, első lépésként érdemes végiggondolni, hogy mely lakberendezési stílusok állnak hozzánk közel. Egy teljes stílusváltás üdítő hatással lehet ránk, de csak akkor, ha a nappali az átalakítást követően is azt a funkciót tölti be, amely korábban is fontos és hasznos volt számunkra.

 

Nappali lakberendezés okosan – Ügyelj a részletekre!

Miután kiválasztottuk a lakberendezési stílusok közül azt, amelyik a legközelebb áll hozzánk, kezdődhet a tervezgetés. A nappali lakberendezés ugyanis nem csak a bútorok, és a színek kiválasztásából áll. Kulcsfontosságú, hogy bizonyos kérdéseket végiggondoljunk ahhoz, hogy a tervezés valóban sikeres legyen.

  • Milyen funkciót tölt be a nappali? Manapság nagyon gyakori döntés, hogy a nappali tér valamelyik részében helyet kap egy látványkonyha, vagy étkező is.
  • Mekkora pihenő részre lesz szükségünk? A nappali legnagyobb helyet igénylő része a pihenő rész, ahol általában a kanapé, a fotelek, a dohányzóasztal és a Tv kap helyet.
  • Mennyi vendéget szeretnénk fogadni? Érdemes úgy megválasztani az ülőhelyek számát, hogy mindenkinek jusson kényelmes ülőhely, vagy bővíthető legyen a kapacitás.
  • Hogyan helyezzük el a bútorokat? A bútorok elhelyezése befolyásolja a társalgás minőségét, arra pedig különösen érdemes ügyelni, hogy a közlekedési útvonalon lehetőleg ne álljon bútor.
  • Hogyan oldjuk meg a tárolást stílusosan? A legtöbb lakásban a nappaliban kapnak helyet a könyvek, a különböző gyűjtemények, a hobbi tárgyak, és fontos családi emlékek is. A tároló kosaraknak, polcoknak, és ládáknak illeszkednie kell a nappali stílusához.

Ha nyitottak vagyunk a modern lakberendezés újításaira, feldobhatjuk a nappali lakberendezés menetét néhány egyszerű, de látványos berendezési tárggyal.

Újra nagyon divatos a kandalló, amely sok ház nappalijában kap helyet, ám mivel egy megfelelően méretezett kéményre van szükség hozzá, ezért együtt kell tervezni a házzal. Ha azonban a kandalló leginkább a tűz látványa miatt fontos számunkra, elektromos kandallót is választhatunk, így a nappali hangulatát anélkül befolyásolhatjuk, hogy komolyabb átalakításra, vagy bontásra lenne szükség.

 

Panellakás nappali ötletek – Hangulatos nappali, egyszerű trükkökkel

Egy lakás kis mérete nem jelenti azt, hogy nélkülöznünk kellene minden komfortot. Akár egy egyszobás lakás is tökéletesen megfelelhet az igényeinknek, ha ötletesen rendezzük be. A nappali lakberendezés egy panellakás esetében először nagy kihívásnak tűnhet, valójában azonban ugyanolyan feladat, mintha bármely más lakás vagy ház nappalijának átalakításával állnánk szemben.

A cél az, hogy egy funkcionálisan jól működő teret alakítsunk ki, amely kényelmes, és emellett stílusos is. A panellakás nappali ötletek jól működnek egy 10 vagy 20 nm-es nappali esetén is, bár nyilvánvalóan ügyesen kell gazdálkodnunk a hellyel. Hogyan tehetjük ezt meg?

  • A nagy mozgástér eléréséhez érdemes csökkenteni a bútorok és berendezési tárgyak számát.
  • Az egyedi beépítés általában helytakarékos megoldás, ezért az egyedi tervezésű bútorok nagy segítségünkre lehetnek.
  • A szekrényfalba visszacsukható ágy praktikus választás egy kisméretű panellakás nappalijában.
  • A többfunkciós bútorok segítik a jó térkihasználást, így akár egy dolgozósarkot is kialakíthatunk magunknak a nappaliban napközben, míg este visszakaphatjuk a pihenőteret.
  • A világosra festett falakkal és plafonnal tágíthatjuk a teret, így egy kis optikai csalással nagyobbnak érezzük a helyiséget. Ez a megoldás a nappali lakberendezés lényeges része.

A panellakás nappali ötletek sorában az egyik legfontosabb a szükséges világítás megtervezése. Milyen világításra lehet szükség? Az általános világítás a tájékozódást segíti, a helyi világítás pedig a tevékenységekhez szükséges fényt biztosítja.

A jól megtervezett világítás nem csak hasznos, de esztétikai élmény is. Ebben nagy segítségünkre lehet egy profi lakberendező.

 

A modern lakberendezés kulcsa az aktuális trendek követése, illetve a trendek összehangolása a stílusunkkal, a bútorainkkal, és a nappali adottságaival. Így lesz a nappali lakberendezés hatalmas kihívásból izgalmas küldetés. Ha ebben egy lakberendező segítségét is igénybe vesszük, a lakás legnépszerűbb része hihetetlen változáson megy majd át.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!