Népszerű függönyfajták – Lakástextil, amely segít a stílusos árnyékolásban

Népszerű függönyfajták – Lakástextil, amely segít a stílusos árnyékolásban

with Nincs hozzászólás

Azt gondolhatnánk, hogy a függöny az függöny, nem kell sokat bajlódni a kiválasztásával. Az igazság azonban az, hogy egyes függönyfajták jobban passzolnak helyiségeink stílusához, mint azt gondolnánk. Ebben a kérdésben segítek most eligazodni.

 

Hogyan érdemes függönyt választani?

Igen nagy kérdéskört ölelünk fel, ha azt mondjuk, hogy a függönyeinknek passzolnia kell a lakás helyiségeinek stílusához. Egy-egy szoba, lakrész stílusát számos tényező befolyásolja. Míg az összhang helyreáll, párhuzamosan több szempontra kell figyelnünk.

Mihez kell igazodnia a függönynek?

  • A választott stílusirányzathoz
  • A bútorok stílusához és színéhez
  • A kiegészítőkhöz
  • A többi lakástextilhez
  • A padlóburkolathoz
  • A falak színéhez
  • A nyílászárók stílusához
  • A helyiség tájolásához
  • A helyiségben előforduló színekhez, árnyalatokhoz

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden egyes apró tárgyhoz hozzá kellene igazítani a leendő függönyünket, de ügyelni kell rá, hogy a harmónia meglegyen köztük.

 

Változnak a trendek

Vannak népszerű és kevésbé népszerű függönyfajták. A lakberendezésben – ahogyan a divatban, az esküvők világában, vagy akár a virágkötészetben – időről időre változnak a trendek.

Ennek köszönhető, hogy napjainkban már egészen máshogy festenek a helyiségek az otthonunkban, mint a ’70-es vagy ’90-es években.

Más anyagok, formák és színek hódítanak, változik az ízlésünk. Ezt bizonyos mértékben formálhatja egy-egy speciális lakberendezési trend is, de előfordulhat, hogy észre sem vesszük, mégis igazodunk a modern szempontokhoz, divatosabb árnyalatokhoz, népszerű stílusirányzatokhoz.

függönyfajták

 

Népszerű függönyfajták – Hogyan árnyékoljunk?

Az alábbi függönyfajták igen nagy népszerűségnek örvendenek változatos megjelenésüknek és hatékony árnyékolásuknak köszönhetően:

Lapfüggöny: Modern és stílusos választás. Formavilága letisztult, változatos mintákkal és színekben elérhető. A lapfüggöny, azaz panelfüggöny szélesebb textíliákból (fényáteresztő és sötétítő anyagból is) készül, az üvegfelület előtt oldalirányban lehet egymás mögé tolni őket, az anyagot alul súly húzza le. Térelválasztóként is funkcionálhat.

Spagetti függöny: Változatos színeinek és érdekes megjelenésének köszönhetően igen divatos választás napjainkban, méretét általában az adott helyiség belmagasságához igazítják. Remek kiegészítője nemcsak a lakásoknak, de irodáknak és üzlethelyiségeknek is.

Római roló: Az egyik legstílusosabb változat a függönyfajták között, visszafogott stílusával elegáns dísze lehet az otthonunknak. Mindenféle lakberendezési stílussal remekül harmonizál, felhúzáskor vízszintesen lapolva gyűjti össze a textilt. Sötétítő anyagból, akár pamutvászonból, taftból, illetve fényáteresztő textilből is készülhet.

Pliszé függöny: Ez a függönyfajta harmonikaszerűen simul az ablakkeret közé, az üvegfelület elé. Anyaga pliszírozott textília, amely fényáteresztő vagy sötétítő anyagból is készülhet. Elhelyezésének köszönhetően a nap járásnak megfelelően szabályozhatjuk mozgatását. Egyedi ablakformákra is igazítható, ráadásul a bukó-nyíló ajtók és ablakok esetében is tökéletes megoldás.

Black out függöny: A black out anyag egy speciális eljárással készült technikai textil, melynek az a funkciója, hogy kizárja a fényt és a hőt a lakásból. Hatékonyabban sötétít, mint a normál függöny anyag. Válaszhatunk egyszínű, illetve modern és klasszikus mintás típust is. Magánlakásokban éppen olyan jól funkcionál, mint napos irodahelyiségekben.

Sötétítő függöny: A fényt szabályozza, de dekorációként is remekül megállja a helyét. Ha a fényáteresztő függöny két oldalán kap helyet, keretet ad az ablaknak. Sötétítéshez a sűrűbb szövésű és sötétebb színű textilek a legalkalmasabbak, míg árnyékoláshoz lazább szövésű, világosabb anyagokat érdemes választani.

Sávroló: Praktikus megoldás és modern megjelenés. Egy sávroló szerkezettel helyettesíteni lehet a fényáteresztő és a sötétítő függöny funkciót, így az összes árnyékolási funkciót ellátja. Különböző színekben kapható, így probléma nélkül igazíthatjuk lakásunk stílusához, a minimalista stílussal kiváló párost alkotnak.

 

Kire bízzuk a függönyfajták kiválasztását?

Egy profi lakberendező a függönyvásárlás során segít szem előtt tartani mindazokat a szempontokat, amelyek fontosak lehetnek a választásban. Így nem kell aggódnunk amiatt, hogy nem funkcionál majd megfelelően a kiválasztott darab, és a függönyfajták stílusa is igazodik majd a lakásunk helyiségeihez.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!