Népszerű padlóburkolat típusok – Mi illik az otthonunkhoz?

Népszerű padlóburkolat típusok – Mi illik az otthonunkhoz?

with Nincs hozzászólás

Amikor egy kisebb lakásfelújítás gondolatával kacérkodunk, előfordul, hogy a fal színének megváltoztatásán, vagy egy új kanapé vásárlásán gondolkodunk, pedig egy új padló is szép dísze lehet otthonunknak. Következzenek a legnépszerűbb padlóburkolat típusok.

 

Mikor érdemes padlóburkolat cserében gondolkodni?

Előfordulhat, hogy a nappalink falai gyönyörű új színt kapnak, egy olyan árnyalatot, amelyet hosszas böngészés és mérlegelés után választottunk ki. A bútorok is összhangban állnak egymással, ám a nappali összképe mégsem tölt el az elégedettség érzésével. Tanakodunk, mi lehet a gond, eszünkbe jut, hogy a textíliákat, vagy a kiegészítőket is lecserélhetnénk, ám könnyen lehet, hogy a padlóburkolat kiválasztása szünteti meg a kérdőjeleket a fejünkben.

A különféle padlóburkolat típusok segítenek abban, hogy egy-egy helyiség otthonosabb, stílusosabb és modernebb legyen. Már csak azt kell eldöntenünk, melyik hideg, vagy meleg burkolatfajta passzol leginkább otthonunkhoz.

 

A hideg és meleg burkolatok közötti különbség

Ahogyan a hideg és meleg színek esetében, úgy a padlóburkolatoknál is igaz, hogy a hideg burkolatok hideg hőérzetet keltenek, a meleg burkolatok pedig meleget. Természetesen itt is vannak átfedések, de erre majd a későbbiekben térek ki.

A padlóburkolat típusok között főleg úgy teszünk különbséget, hogy jellemzően melyik helyiségben alkalmazzák őket. A meleg burkolatok többnyire a hálószobában, a nappaliban vagy akár a gyerekszobában népszerűek, míg a vizes helyiségekbe a hideg burkolatokat szokták választani a nagy igénybevétel miatt.

padlóburkolat - hideg burkolat

 

Fontos tudni! A – teljesség igénye nélkül – parketta, a vinyl padló, a laminált padló, és a szőnyeg például tipikusan meleg burkolatok, a csempe, a járólap, a gránit, a márvány, és a kövek egyértelműek hideg burkolatok.

 

Népszerű meleg padlóburkolat típusok – Mi illik az otthonunkhoz?

Talán az mostanra már egyértelművé vált, hogy egy helyiség funkciójától függően kell kiválasztani a padlóburkolat típusok közül azt, amelyik számunkra a legszimpatikusabb. A legnépszerűbb típusok a következők:

Szalagparketta: A szalagparketta a faparketták családjába tartozik, igazi fából készül, kellemes hőérzetet nyújt, a lerakása pedig nagyon praktikus. Környezetbarát választás, famintázata minden esetben egyedi. Időtálló burkolat, több alkalommal is fel lehet újítani, emellett számos lakberendezési stílushoz passzol (pl. rusztikus, vintage, stb.).

padlóburkolat - szalagparketta

Laminált padló: A laminált padló szintén meleg burkolat típus, felülete egy fotónyomat, ami egy fautánzatú műanyag. Csiszolni és lakkozni nem lehet, de igen széles kínálatának köszönhetően mindenféle stílusú lakásban jól mutat. Könnyen felszedhető kisebb területeken is, ezért sérülés esetén nem kell attól tartanunk, hogy az egész burkolatot cserélni kell.

Vinyl padló: A vinyl padló rendkívül ellenálló, könnyen tisztítható, és kellemes a megjelenése is. 100%-ban vízálló, kényelmes a járófelülete, és a lerakása is egyszerű. Kompatibilis a padlófűtéssel, és igazodik az igényekhez is, hiszen megjelenése kő- és fahatású is lehet, így könnyen vélhetjük egy-egy helyiségben hideg burkolatnak is.

padlóburkolat - laminált - vynil padló

 

Hogyan válasszunk a hideg burkolatok közül?

A hidegburkolatok között megkülönböztetünk kül- illetve beltéri hidegburkolatokat, de emellett számos más szempontot figyelembe kell vennünk a hideg padlóburkolat típusok kapcsán.

A felhasználási hely mellett fontos kérdés, hogy milyen a burkolat vízfelvétele (fagyálló vagy sem). A gyártás szerint lehet öntéssel, préselési technológiával, vagy extrudálással készült, alapanyagát tekintve pedig lehet agyag (vörös és fehér), természetes kő (mészkő, márvány, gránit, stb.), beton, kőőrlemény, színezőanyagok, és műgyanta keverék is.

 

Érdekesség! Az időjárás viszontagságaira is fel kell készítenünk az otthonunkat, így a terasz burkolása különleges odafigyelést igényel. Ha a szobákban padlófűtés lesz, akkor is gondosan kell kiválasztani a burkolat típusát.

 

Miben segíthet egy lakberendező?

A padlóburkolat típusok kiválasztásában nagy segítséget nyújthat egy lakberendező, hiszen vásárlás előtt át kell gondolnunk, hogy a színek, a minták, és a stílus passzol-e falaink színéhez, valamint az adott helyiség berendezéséhez. A lakásfelújítás során a burkolást bízzuk profi burkolóra, így nem csak a burkolat típus felel majd meg az igényeinknek, de a minőségi munka is hosszú évekre széppé varázsolja majd az otthonunkat.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!