Art deco lakberendezés – Hódít-e még ez a lakberendezési stílus?

Art deco lakberendezés – Hódít-e még ez a lakberendezési stílus?

with Nincs hozzászólás

Akihez közel áll a ’20-as évek Amerikája, és a csillogás, annak talán nem kell bizonygatni, hogy A Nagy Gatsby című film enteriőrje milyen különleges látványt nyújtott már a film berobbanásának pillanatában is. Az art deco lakberendezés a legkevésbé sem hétköznapi, éppen ezért kiváló választás annak, aki szereti a rendhagyó megoldásokat.

 

Honnan indult az art deco?

Az art deco Franciaországból indult útjára, és bár egész Európában szerephez jutott, a legnagyobb hatása Amerikán érződött. Az 1920-30-as évek években tömeggyártással indult hódító útjára, ez volt az art deco legizgalmasabb időszaka.

Az art deco számos stílust foglal magában, ilyen a kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus, az avantgard és szecesszió. Az irányzat természetesen a lakberendezési kiegészítők és dekorációk területén is éreztette a hatását, gondoljunk csak pl. a textilekre.

Azt hihetnénk, hogy az art deco kissé túlzottan eklektikus hatást kelt, de ezt ellensúlyozza, hogy rendkívül elegáns, és a funkcionalitást is figyelembe veszi.

 

Melyek az art deco lakberendezés legfontosabb jellemzői?

Az art deco lakberendezés szereti:

  • a drága alapanyagokat
  • a luxusminőséget
  • a pasztellszíneket a falon, az élénk színeket pedig a formavilágban
  • az eleganciát és a csillogást
  • az éles kontúrokat és a legömbölyített sarkokat
  • a geometrikus formavilágot
  • a lendületességet

 

Milyen színeket és anyagokat használjunk?

A színek tekintetében az art deco lakberendezés nagy kihívás elé állítja azokat, akik eddig többnyire a fehér falakat és a visszafogott színeket kedvelték. A falakon, a bútorokon és a dekorációkon általában a sötétebb árnyalatok érvényesülnek, ezzel segítve az elegancia hangsúlyozását.

A legnépszerűbb árnyalatok az olajkék, az olajzöld, a narancs, a mélyzöld, az erdei zöld, a tengerkék, a burgundi, az éjkék, és a mohazöld. Természetesen az alapszínek, vagyis a fekete és a fehér is főszerepet kapnak, illetve a fémes árnyalatok – arany, ezüst, rosegold – is roppant népszerűek a csillogás miatt az art deco lakberendezés világában.

Ha az aranyat nem kedveljük, de a színnel ki vagyunk békülve, igazi jolly joker lehet a sárgaréz.

 

Milyen anyagokat részesít előnyben az irányzat? Bútorok tekintetében a bársony bútorkárpitok és fémes berakások roppant népszerűek, ahogyan a velúr, a márvány, és a fa is remekül illenek a stílushoz. Hangulatos kiegészítők a bojtok, a szőrmék és a tollak, valamint az üveg is.

 

A minták és a bútorok

A szimmetrikus, és geometrikus minták egyértelműen befutók, ahogyan a levélmotívumok, és tollak is. A gazdagon díszített design tapéták jó választásnak bizonyulnak, akár arany/fekete színben is. Érdemes figyelmet fordítani az ellentétpárokra is.

A bútorválasztás során nézelődhetünk a kerek és szögletes bútorok között is, de ügyeljünk a bútorok, illetve a bútorkárpitok színére, anyagára és mintájára is. Az absztrakt festmények, szobrok és tárgyak segítik érvényesülni az irányzatot.

 

Miben segíthet egy lakberendező?

Egy profi lakberendező segíthet abban, hogy az art deco lakberendezés egy lakás, vagy egy üzlethelyiség tekintetében igazán egyedi legyen. Az elegáns környezet, illetve a csillogás soha nem megy ki a divatból, ha ügyelünk arra, hogy a minőség minden esetben domináljon.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!