Skandináv lakberendezés – Világos és élhető otthon, praktikus enteriőr

Skandináv lakberendezés – Világos és élhető otthon, praktikus enteriőr

with Nincs hozzászólás

A skandináv lakberendezés segítséget nyújt abban, hogy hogyan válhat lakásunkból stílusos, élhető, és praktikus otthon úgy, hogy a teret is megfelelően kihasználjuk. Egy skandináv lakás világos, fényes, és letisztult, az enteriőr barátságos, így ez a lakberendezési stílus remek választás lehet nagyobb család, illetve egyedülálló személy otthonához is.

Nézzük, mit érdemes tudni a skandináv lakberendezés főbb irányvonalairól!

 

A skandináv lakberendezés és az alapmotívumok

A skandináv stílusú lakberendezés a funkcionális lakberendezést, a letisztult építészeti megoldásokat, a természetes anyagokat és a tágas (vagy tágasnak tűnő) tereket részesíti előnyben.

Akár nagy, akár kis alapterületű lakásban élünk, remekül alkalmazható benne a skandináv lakberendezés. A cél, hogy a lakás hangulatos és barátságos legyen, ahol a világos színek, a sima felületek, és a minőségi anyagok dominálnak. A padlóburkolat csempe és padlószőnyeg helyett gyakran fából készül, a parketta és hajópadló nagyon népszerű választás. A rikító színek pedig csak néhány esetben kapnak zöld lámpát.

skandináv lakberendezés

 

Ha nem mozgunk otthonosan a témában, akár egy profi lakberendezőre is bízhatjuk a színek és az enteriőr kiválasztását, így biztosak lehetünk benne, hogy az eredmény egyedi és megnyerő lesz!

 

Jellemző skandináv színek, formák, anyagok, és minták

A svédek, norvégok és dánok kedvelik a világos színeket és a fények játékát. A színárnyalatok közül így kiemelkedik a fehér, az ekrü, a bézs, és a szürke, ehhez pedig előszeretettel választanak fából készült enteriőrt. A fa miatt a barna is gyakran használt árnyalat, illetve a sárga, a kék és a vörös is megjelenik olykor.

Mint láthatjuk, a skandináv lakberendezés a színek tekintetében nem szigorú, de az élénk színeket nem kedveli. A lakás egy-egy pontján használhatjuk őket, de nem ajánlatos keverni a stílusirányzatokat. A skandináv életérzéshez a természetes színek sokkal jobban passzolnak.

A formákat tekintve a játékos és kerek formák igen népszerűek, ahogyan a saját népi minták és motívumok is. Utóbbiak a textíliákon is megjelennek, a textíliák anyaga pedig jellemzően pamut és lenvászon. A virágminta világos felületen, apró változatban mutat jól a skandináv lakberendezés irányelvei alapján.

skandináv lakberendezés

 

Tipp! Mivel a skandináv országokban a nap hamarabb ér véget, a lakás helyiségeiben a meleg hatást sárgás villanykörtékkel, mennyezeti spotlámpákkal, esetleg gyertyákkal érhetjük el.

 

Az elrendezés ismérvei – Bútorok és kiegészítők kiválasztása

A skandináv lakberendezés alapja, hogy a bútorok és a kiegészítők egyaránt a praktikumot szolgálják. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne az enteriőr laza és ötletes amellett, hogy egyszerű, és letisztult. A híres skandináv rendszeretet könnyedén megvalósítható azokkal a funkcionális bútorokkal, amelyek segítenek kihasználni a teret.

A kanapék, szekrények és komódok gyakran lábakon állnak, amelyet remekül kiegészítenek a vidékies hangulatú asztalkák. A bútorok vonalvezetése egyszerű, és közös jellemzőjük, hogy könnyen tisztíthatóak. Az alapanyaguk világos faanyag, pl. fenyő, bükk, juhar vagy nyírfa.

A kiegészítőkről elmondható, hogy akárcsak a bútorok, ezek is a természetesség jegyében kerülnek kiválasztásra. Gyakran találkozhatunk rongyszőnyegekkel, gyertyákkal, és koszorúkkal, melyekből pontosan annyi díszíti a lakást, amitől nem lesz túlzsúfolt, csicsás, agyondekorált. A cél továbbra is az átlátható, letisztult enteriőr, funkcionális darabokkal.

skandináv lakberendezés

A skandináv stílusú lakás hangulata

Mivel nem csak a híres svéd bútoráruház kínálatában találunk olyan bútorokat és kiegészítőket, melyek remekül passzolnak a skandináv lakberendezés főbb pontjaihoz, célszerű több helyen is nézelődni és ihletet gyűjteni. A skandináv stílusú enteriőr összhangjáról gondoskodhat egy hozzáértő, profi lakberendező, aki rutinosan választja ki az egymáshoz illő, egyedi darabokat.

 

Mikor érdemes lakberendezőhöz fordulni?

Egy ház vagy lakás teljes körű felújítása esetén, illetve akkor is, ha egy-egy helyiség (pl. nappali, konyha, étkező) stílusán szeretnénk alakítani, de nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Ilyen esetekben a lakberendező segít a választott stílusirányzat megálmodásában és megvalósításában is.

 

Forduljon hozzám bizalommal:

 

Többre is kíváncsi? Kérjen időpontot személyes konzultációra!